112 Belföld

Hőség: Óvatosságra int a magyar rendőrség

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban csak helyenként lehetnek frissítő zivatarok, tovább melegszik a levegő, június 14-én akár 36 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérséklet. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban csak helyenként lehetnek frissítő zivatarok, tovább melegszik a levegő, június 14-én akár 36 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérséklet. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A hőség miatt a közlekedőket és a gyerekeket érintő, megnövekedett veszélyekre hívja fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Németh Ágnes rendőr alezredes az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában a közeledő szünidővel kapcsolatban arról beszélt: a gyerekek mind az utakon, mind otthon, a számítógép előtt veszélybe kerülhetnek.

Hozzátette, hogy biciklizés, rollerezés közben a figyelmetlenség, illetve a veszélyérzet hiánya jelenthet problémát. A szakember arra biztatta a szülőket, hogy egyrészt használják az internetszolgáltatók által kínált szűrőprogramokat, másrészt beszéljenek gyerekükkel az internetezés veszélyeiről, és állapodjanak meg szabályokban. Példaként említette, hogy a gyerekek ne töltsenek fel magukról képeket, mert ezekkel vissza lehet élni.

Hirdetés

Németh Ágnes felhívta a figyelmet arra is, a fiataloknak érdemes társaságban elmenniük szórakozni, hogy tudjanak figyelni, vigyázni egymásra.

Az ORFK a rendőrség honlapján óvatosságra int a hőségben való közlekedéssel kapcsolatban. A közleményben kiemelte, hogy a járművezetők ilyenkor a megszokottnál figyelmetlenebbek, sok esetben türelmetlenebbek, hajlamosabbak a durva szabályszegésekre. A nagy melegben a gyalogosok kevésbé néznek körül, mielőtt lelépnek az úttestre. A melegben jelentősen nő a rosszullétek száma, a hőség egyeseknél tompaságot, közönyösséget válthat ki. Mindezek miatt azt javasolják, hogy aki nehezen viseli a meleget, az ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé. Ha feltétlenül szükséges elindulni, akkor gyakrabban kell megállni pihenni, átmozgatni a végtagokat, és figyelni kell a kellő mennyiségű folyadék fogyasztására.

Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője az MTI-nek beszámolt arról, hogy ilyenkor más szabályok vonatkoznak a rendőrség hivatalos állományára is: óránként 10 percet pihenhetnek, és minden negyedik órát követően fél órát hűtött helyiségben kell tölteniük. Nem kötelező a nyakkendő viselése, és rövidujjú inget is hordhatnak. A legtöbb járőrautóban van hűtőtáska, a szolgálatonkénti 2-3 liter vizet is a rendőrség biztosítja minden dolgozónak. Továbbá a közlekedési és a vízi rendőröknek, akik jobban ki vannak téve az ultraibolya-sugárzásnak, naptej is jár – fűzte hozzá a szóvivő.

Mit szól hozzá?

hozzászólás