Közélet Zala

Akkor megyünk a Balatonra ha víz is van

Áder János; Puskás Zoltán
Áder János köztársasági elnök (k) és Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója (j) a Kis-Balatonnál, a Diás-szigeten, Keszthely közelében. Fotó: Varga György

A természetvédelem, a tudományos kutatás és a kivitelező felelősségteljes gondolkodásáról és gyümölcsöző együttműködéséről tanúskodik a Kis-Balaton vízvédelmi rendszerének második ütemében elvégzett több mint hatmilliárd forintos beruházás – jelentette ki Áder János szerdán Zalaváron.

Az államfő Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, V. Németh Zsolt államtitkár, illetve Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója kíséretében látogatott el szerdán a Kis-Balatonhoz, ahol a három éves munkával befejezett fejlesztésekről tájékozódott.

Látogatása végén úgy fogalmazott: “kivitelező, természetvédő, tudósember egyformán elégedett a megvalósult munkával”, ami a felelősségteljes közös gondolkodásuknak is köszönhető.

Áder János; Fekete István; Puskás Zoltán

Felidézte, hogy a kis-balatoni vízvédelmi rendszer újabb fejlesztési ütemének három fő célja volt. Egyrészt szolgálja az árvízvédelmet, hogy a Zala magasabb vízállását segítsen levezetni, másrészt természetvédelmi oka volt, hogy a halaknak az előlük korábban mesterségesen elzárt területen újra ívási lehetőséget biztosítsanak, harmadrészt pedig a Zala-folyó vízének szűrésével a Balaton vízminőségének védelmét is biztosítja.

Hirdetés

A halak ívási helyére történő eljutását segítő zalavári vízlépcsőnél tartott tájékoztatóján Áder János felidézte, hogy valamikor a 19. század közepén jelentősen csökkentették a Balaton vízszintjét, majd körülötte vasút, üdülők, családi házak, szállodák épültek, ez pedig mára “kényszerhelyzetet eredményez”, mert a 19. századi vízszintet már nem lehet visszaállítani. Ezért kell nagyon sok csapadék esetén a Sió-csatornán keresztül levezetni a vizet, hogy az ne okozzon kárt az épített környezetben.

Annak vagyok a híve, hogy minél magasabb legyen a Balaton vízszintje. Amit a jó isten adott, azt nekünk meg kell becsülni

– közölte Áder János.

Kitért arra is, hogy magas vízszintnél, szeles időben az alacsonyabban fekvő déli településeken időnként problémát okoz a víz, de az is probléma, ha a magyar és külföldi turistáknak nyáron több száz métert kell begyalogolni a tóba, hogy fürödhessenek.

Melyik a fontosabb? A néhány napos védekezés, hogy megvédjük azt a néhány ingatlant, vagy az, hogy több százezer ember egész nyáron megfelelő mennyiségű és minőségű víz mellett tölthesse szabadidejét? Én azt gondolom, ez az utóbbi, mert a Balaton nemzeti kincs, a tóparti turizmus kezd újra felélénkülni, visszanyerni régi rangját, de csak akkor megyünk a Balatonra, ha víz is van

– hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Áder János végül a nemzeti parkok földjeivel kapcsolatos törvénymódosításról elhangzott kérdésre azt válaszolta: türelmet kér. Múlt pénteken kapta meg a törvényt, hivatalában folyik még az alkotmányossági vizsgálata, amire péntekig van határidő. Csütörtökön véglegesítik kollégái a javaslatokat, s a döntés is ezt követően fog megszületni.

Mit szól hozzá?

hozzászólás

1 hozzászólás