Balatonfüredi kikötő

Balatonfüred

Balatonfüred, a “Balaton északi partjának fővárosa”, tizenháromezer fős lakosságával a Balaton harmadik legnagyobb települése, a Balaton part legrégebbi üdülőhelye. Veszprém megyében, Csopak és Aszófő között terül el. Ismertségéhez hozzájárultak szénsavas forrásai is.

Közérdekű telefonszámok, elérhetőségek, információk

Balatonfüred Közös Önkormányzati Hivatal: Balatonfüred, Szent István tér 1. Központi telefonszám: 06 87 581 220

Balatonfüredi Rendőrkapitányság: Balatonfüred, Fürdő utca 15. Telefonszám: 06 87 482 288

Balatonfüredi Rendelőintézet: Balatonfüred, Csárda utca 1. Telefonszám: 06 87 580 886

Balatonfüredi Tűzoltóság: Balatonfüred Levendula utca 2. Telefonszám: 36 87 580 119

Balatonfüredi kikötő: Balatonfüred, Vitorlás tér; Telefonszám: 06 87 342 230

Balatonfüredi Városi Művelődési Központ: Balatonfüred, Kisfaludy u. 1. Telefonszám: 36 87 481 187; E-mail: info@furedikultura.hu

Tourinform Iroda: Balatonfüred, Blaha Lujza u. 5. Telefonszám: 36 87 580 480; E-mail: balatonfured@tourinform.hu

Balatonfüred története

Balatonfüred első ismert lakói a rómaiak voltak, de már jóval korábbról is találtak már emlékeket. Írásos emlékben először 1211-ben tűnik fel Füred neve. Mai terültén az Árpád-korban hét település állt.

Savanyúvízét először az 1700-es évek elején említik, 1722-ben pedig már gyógyvízzé nyilvánították, ekkor tájt már állt is egy fürdőház, amely ezután hamar fejlődésnek indult.

Balatonfüred jelentős fejlődésnek indult a reformkorban. 1831-ben megépült az első, dunántúli, magyar nyelvű kőszínház. 1825. július 26-án Szentgyörgyi Horváth János megrendezte az első Anna-bált, lánya Anna Krisztina tiszteletére, amelyet azóta is évente megtartanak.

Balatonfüred régi látkép

1880-as évekbeli Balatonfüredi panoráma.

Széchenyi István kezdeményezésére Balatonfüredről indult az első balatoni gőzhajó, a Kisfaludy. Nem sokkal ezután pedig hajógyár is létesült Füreden. 1884-ben megalakult az első magyar vitorlásegyesület is, a Stefánia Yacht Club.

Hirdetés

A város újabb jelentős fejlődési szakasza a világháború után, a ’60-as években kezdődött meg. 1966-ban megépült a 4000 férőhelyes kempingje, majd 1971-ben Magyarország első gyógy- és üdülőhelyi városává nyilvánították.

Balatonfüredi látnivalók

Tagore-sétány

Tagore-sétány, Balatonfüred

Kellemes séták helyéül szolgál a Tagore-sétány Balatonfüreden.

Rabindranáth Tagore indiai költő 1926-ban érkezett a balatonfüredi szanatóriumba, majd gyógyulásának örömére fát ültetett. 1956-ban indiai költség avatta fel Tagore szobrát e fa előtt.  költő példáját először indiai politikusok követték, majd néhány év alatt hagyománnyá vált, hogy az itt megfordult hírességek egy-egy fát ültetnek.

Ültetett itt fát Farkas Bertalan és űrhajós társa, Gandhik, Göncz Árpád, Wigner Jenő és több magyar Nobel-díjas is. 2015-ben megújult.

Balatonfüredi kikötő

Balatonfüred kikötő

Szépen sorakoznak a hajók a balatonfüredi kikötőben.

Balatonfüred kikötője jelentős hajóforgalmat bonyolít le. A kikötő előtt látható, Pásztor János által készített, 1941-ben felállított Halász és Révész szobra. A legenda szerint, aki megsimogatja a Halász és a Révész csizmáját, biztosan visszatér Balatonfüredre.

Jókai Villa

Jókai villa, Balatonfüred

A Jókai Villa nem csak múzeumnak, hanem számos kulturális programnak is helyet ad.

Jókai Mór 1870-ben épült villában írta a máig talán legnépszerűbb regényét, Az arany embert, és más, a Balatont népszerűsítő novelláit. Az országban egyedülálló író-ház bepillantást enged a Jókai Család füredi mindennapjaiba, felidézi társasági életük hangulatát.

Balatonfüred érdekességei

A Füred elnevezés eredetileg a fürj madár nevének “für” alakjából származik, jelentése fürjes. A 19. századra azonban a fürdőkultúrának hála ez átértelmeződött és a füred szónak, a fürdő értelmet kezdték tulajdonítani.

Balatonfüredi villájában írta meg Jókai Mór, Az arany ember című regényét, amelynek egy része a Balatonnál játszódik.

A város helyszínt adott Bujtor István nevezetes Ötvös Csöpi filmjeinek is, mivel a színész rajongott Balatonfüredért és a vitorlázásért is.

Balatonfüred 1987 óta „A szőlő és a bor nemzetközi városa”.

Balatonfüreddel foglalkozó oldalunk folyamatosan frissül.