Ajánló Balatoni éjszakák

Bezárhat a SunCity – Siófok után Füred is szabadulna a bulizóktól?

SunCity Balatonfüred
A SunCityben általánosak voltak a hajnalig tartó bulik, azonban ennek a rendelettel vége szakadhat. Fotó: SunCity Facebook

A legutóbbi balatonfüredi testületi ülésen módosították a város környezetvédelemről szóló rendeletét, amely főleg a régi Görög falu területén működő SunCity szórakoztató központot érinti érzékenyen.

A rendelet szerint a Fürdő utca nyugati, valamint a Germering utca keleti oldalán lévő vendéglátó- és szórakozóhelyeken a kül-és beltéri zenés tevékenység ezentúl hajnali egy óráig folytatható, a pihenni vágyó lakosság és nyaralóvendégek nyugalma érdekében. A Fürdő utca (ahol a SunCity is található) Balatonfüred nyugati végén, a Germering utca pedig Balatonfüred keleti végében, Balatonarács szélén, a parttal merőlegesen található.

A polgármester indoklása szerint a Görög faluban zajló tevékenység nem érdeke Balatonfüred városának, valamint rengeteg panasz érkezik a városban lakóktól és a nyaralóktól a hajnalig tartó zaj miatt. Bóka István a testületi ülésen elmondta, hogy a város nemrég vásárolta meg a Füred Kempinget, ahol szeretnének minőségi szolgáltatást nyújtani a vendégek számára, azonban ezzel nem összeegyeztethető a SunCity működése.

A polgármester kitért arra is, hogy a Suncitybe érkező, jellemzően egynapos vendégek nem hoznak akkora bevételt a város számára, mint a kempingbe, huzamosabb időre érkező vendégek. Mint mondta, a városnak nem az üzemeltetőkkel van problémája, hanem arról van szó, hogy ez a fajta tevékenység nem illik a város jövőképébe. Többször közölte az üzemeltetőkkel az elmúlt években, hogy nem kívánják hosszútávon támogatni a tevékenységüket.

Későn született a döntés a SunCity szerint

A testületi ülésen a SunCity-t működtető S.D.Park Kft. vezetője, Lucza Árpád is jelen volt. A szórakozóhely vezetői nehezményezik, hogy a rendelet csak most született meg, mikor már javában folyik a szezonra való felkészülés, a döntés miatt pedig elő szerződéseket is elbukhatnak. Lucza Árpád hangsúlyozta, hogy igyekeztek a település igényeihez igazodni, így például idén nem tartják meg a sokat vitatott hagyományos, több ezer látogatót fogadó, két szabadtéri éjszakai rendezvényüket sem.

A felmerült aggályokra válaszként Bóka István elmondta, hogy az idén még az önkormányzat hajlandó kompromisszumokra, hogy a cég ne lehetetlenüljön el. Ezért hamarosan külön is egyeztetnek a vezetőkkel, hogy mikor és milyen formában működhetne a SunCity.

Hirdetés

A mostani tulajdonos 2011-ben vette át az addig Sundance Park néven működő komplexumot, amely akkor súlyos anyagi problémákkal küzdött. Ezután SunCity néven új szórakozási lehetőségekkel és szolgáltatásokkal igyekeztek a szórakozni vágyókat odacsábítani. Szerveztek többek között koncerteket, tuning-showt és stand-up comedy esteket is.

SunCity

A Görög falu kis házai, amelyek szállásokként szolgálnak.

Kit is zavar a SunCity?

A város egyik indoka szerint az egy éjszakára érkező vendégek nem generálnak akkora bevételt, hiszen nem töltenek el ott vendégéjszakát. Azonban a szórakozóhelynél kialakított szállásokat sokan igénybe veszik egy éjszakára is, valamint kisebb, helyi vendéglátó egységek, például hamburgerezők, gyrosozók és non-stop kisboltok is bőven akadnak, amelyek az érkező és hazafelé tartó bulizókat szolgálják ki, részben erre specializálódva.

A másik indok szerint a szórakozóhelyek hajnalig tartó zaja zavarja a nyaralókat és a helyieket. Némi helyismerettel és a térképeket elnézve, azonban fölmerül a kérdés, hogy mégis kiktől jöhetett az a rengeteg panasz. A Fürdő utcánál lévő Görög falu közvetlen környezetében sportpálya, bevásárlóközpontok, ipari park és néhány további vendéglátóhely van. Valószínűleg kifejezetten azért lehetett ott szórakozóhelyet létesíteni akkor, mert ritkán lakott a környék. A 71-es út másik oldalán ott vannak a szállodák, illetve a kemping ahová a kültéri koncertek valóban jobban elhallatszódhatnak, ám idén már ezek miatt alapból nem kellett aggódni, hiszen ezeket nem szervezték le az idei szezonra, és amúgy évente csupán egy kettő került megrendezésre.

A város másik felén lévő Germering utca környékén, az egész éjszakán át nyitva tartó szórakozó- és egyéb helyek miatt az apartmanokban pihenőktől érkezhettek panaszok. Azonban ez a környék is eléggé kiesik a lakott területről, nagy százalékban üdülők vannak. Tehát, ha megoldódott a kültéri zajongás, akkor miért kell a beltéri bulikat is elhallgattatni. Tényleg ennyire hangosak lennének azok is?

Ha pedig már a felmerült kérdéseknél tartunk, vajon mennyivel lehet minőségibb egy kemping, mint a város szélén, a körforgalom túloldalán elhelyezkedő, szálláshelyekkel is rendelkező, elkülönített szórakozóközpont, ahonnan húsz-negyven méterre már semmi nem hallatszik. Emellett pedig az országból szinte mindenhonnan vonz embereket Balatonfüredre, olyanokat is, akik lehet sokkal kevesebb időt töltenének a településen, vagy meg sem fordulnának ott.

Mit szól hozzá?

hozzászólás