Ajánló Balatoni éjszakák

DJ Sterbinszky-nek is a szíve csücske a Balaton

DJ Sterbinszky
DJ Sterbinszky a Balaton-parton is gyakori vendég.

A Balatoni éjszakákban sem ismeretlen DJ Sterbinszky neve. A Balaton legnagyobb klubjaiban egész korszakokat is fémjelzett a neve, amelyeket mixlemezeken is megörökített. Ezekről az időszakokról, jövőbeli terveiről, a szakmáról és persze a balatoni bulikról is beszélgettünk.

A Balatoni Éjszakákból már régóta és sokszor kiveszed a részed. Rengeteg, jó nevű helyen tartottál bulikat. Egy hosszú időszak köt Magyarország legrégebbi klubjához a Flörthöz. Milyen volt ez az időszak, milyen emlékeid vannak?

Erre az időszakra a mai napig felemelő érzés visszagondolni. Az egyik legnagyobb partiélet volt ott akkoriban, hatalmas eufórikus őrületekkel, amelyet azóta is sokan visszasírunk. Persze ez most nem azt jelenti, hogy ma már nincsenek ilyen bulik, csak akkor valahogy más volt.

DJ Sterbinszky – Egy nyár a Flörtben

Talán az egyik legemlékezetesebb bulim a Flörtben, az „Egy nyár a Flörtben” című mixlemezem bemutatója volt. Döbbenetes volt, hogy mennyi rajongó és elektronikus tánczene kedvelő jött el. Négy vagy öt órát játszottam akkor. Emlékezetes volt még azt a buli is mikor kedvenc Dj-mel, már másodszor játszottunk együtt a Balatonon. Eric Prydz, svéd lemezlovas, producer és guru még anno az első Balaton Soundon lépett fel először Magyarországon, majd utána a Flörtben is.

Igazból nagyon nehéz különbséget tenni a bulik között, persze vannak, amik jobban megmaradtak, de inkább azt mondom „All In”, az összes buli remek volt.

Később még hosszabb időre tértél vissza a Balatonhoz, csak már a siófoki Palace-ba. Hogy következett a Flört után a Palace? Hogyan jellemeznéd ezt az időszakot?

Egyszerűen megkerestek én, meg nem mondtam nemet. Ez az időszak is egy nagyon jó korszak volt, imádtam a Palace-os bulikat is, bár őszintén szólva egyik klubban sem voltam egy jó ideje.

A Flörtös és a Palace-os időszak alatt is megjelentek mixlemezeim. Második mixlemezem volt az „Egy nyár a Flörtben”, majd jött a „Megint egy nyár a Flörtben”. A Palace-os időszakból pedig ott vannak az AXEtázis a Palace-ban mixlemezek. Ezek közül talán csak egy nem aranyozódott be, bár akkor még húszezer fölötti eladásokat kellett hozzá produkálni.

DJ Sterbinszky

DJ Sterbinszky a Balaton körül is számtalan klubban, szórakozóhelyen megfordult már, hatalmas bulit csapva.

Vannak mostanság ezek a classic bulik, amelyek pont ezeket a korábbi időszakokat ölelik fel, ám nem hívtak. Ennek ellenére több másik balatoni klubban is vannak fellépéseim és persze a Balaton Soundot sem lehet kihagyni, ahol már az első fesztivál óta minden évben, zsinórban ott vagyok.

Ha már elkezdtél mesélni a lemezeidről: Mit érdemes tudni róluk?  Van valamilyen különleges oka, hogy több Palace-os mix készült? Vagy miért nem készült több a Flörtös mixekből?

Igazából semmi tudatosság nem volt benne csak így alakult. Az „Egy nyár a Flörtben” még egy single lemez volt, a „Megint egy nyár Flörtben” lemezen azonban már szétválasztottam a trance és a house stílust. Ekkor már éreztem, hogy Magyarországon is itt volt már, hogy van, aki csak az egyik, míg van aki csak a másik stílust kedveli, így megleptem a rajongóimat egy dupla lemezzel. Persze olyan is van, aki mindkettőt megvette és azóta is hallgatja. Legalább is a számtalan kommentből és levélből ez derül ki.

Abban, hogy az egyik vagy a másik időszakból mennyi mixlemez készült, tényleg nem volt különösebb tudatosság. Akkoriban még az egész olyan természetes volt, mára viszont egy kicsit elgépiesedett, erőltetetté vált az egész.  Régen mentem a stúdióba, vittem a bakelitjeimet és felmixeltem a kedvenceimet, egy jó kis zenecsokrot, egy zeneorgiát összeállítva. Ha meg volt a mix, akkor lejogosítottuk a kiadóknál, majd jöhetett a gyártás, meg a sajtófotók, cikkek. Akkoriban minden egyszerűbben ment.

Ma már azonban komoly fejtörést okozna egy ilyen mixlemez összeállítása, mert egyrészt sokkal több a zene, másrészről pedig a közízlés is felhígult. Már a szettjeimbe bekerülő számok is komoly rostán esnek át és ezeket már vegyítenem kell olyanokkal is, amit szívem szerint nem igazán játszanék. Nem azért mert rosszak, de az igényekhez igazodni kell.

Amúgy nagyon sok interjút olvastam külföldi Dj-kel, zenei producerekkel, hogy a zenei ízlés és a szakma felhígulása a nemzetközi palettára is érvényes. Régebben a Dj-k nagyon komoly zenei ízléssel rendelkeztek. Ha játszottál egy zenét és nem akartad, hogy a konkurencia tudjon róla melyik az a szám, akkor egyszerűen fogtad és leragasztottad a bakelitek közepén lévő címkét. Régebben becsukott szemmel, a Dj pultnak hátat fordítva is tízből kilencszer meg tudtam mondani, hogy éppen ki játszik, olyan szinten érződött a stílus. Manapság sajnos a Dj-k 70-80 százaléka csak fogja, letölti az éppen aktuális top számokat és azt játsza egész este. Fog egy szimpla laptopot és akkor már Dj is. Nem mondom, hogy ez „szabálytalan”, vagy nem működhet, csak régen más volt a helyzet.

Sterbinszky

DJ Sterbinszky-nél nincs nagy vagy kis buli, csak eufórikus őrület.

Mire számítasz az idén nyáron, mit vársz a balatoni szezontól?

Hirdetés

A szokásos eufórikus őrületre számítok. Ebből a szempontból mindegy, hogy a balatoni éjszakák vagy a budapestiek. Szeretem kihozni minden buliból és a közönségből is a maximumot, legyen szó egy kisebb szórakozóhelyről, vagy egy több ezerfős fesztiváli buliról. Nekem az a siker, ha élményt adhatok.

Hogy a Balatontól mit várok? A szokásos őrületet, ahogy szoktam volt mondani, olyan Karcsinszkys, állva tapsolós, sikítozós, ugrálós rotyogást, mind a fesztiválokon, mind klubszinten.

Még egy kicsit a jövőnél maradva. Zene terén milyen újdonságokat várhatunk?

Sok-sok zene készül, amióta tavaly elkezdtem erőteljesebben foglalkozni a stúdiózással. Tavaly elkészült már a „Fly away with me” remix változata. A Facebook oldalamra is felkerült már több kis videó, hogy éppen min dolgozom. Ezek a számok is meg fognak jelenni, amint találok hozzá kiadót. Saját kiadásban nem szeretném megjelentetni, mert ez nem az én szakterületem. Készülnek saját szerzemények és lesznek remixek is. Néhány saját számot amúgy már hallhatott a közönség, mert azokat szoktam őket játszani egyfajta tesztként, csak ezt még nem vertem nagydobra.

Tervezem még elővenni a régebbi dalaimat, például a „Gate of mind”-ot, hogy egy kicsit újragondoljam. A classic bulikon nagyon jó, de az újabb bulikon már nem. Két szerzőtársammal, gőzerővel dolgozunk.

DJ Sterbinszky legújabb Podcastje

DJ Sterbinszky The Official Podcast 070 by Sterbinszky on Mixcloud

Kanyarodjunk el végre egy kicsit munkától. Dj-ként a hatalmas, eufórikus bulikat jelenti számodra a Balaton, azonban mit jelet neked, mint Sterbinszky Károly?

Mi mást jelentene, mint a Magyar Tengert. Szerintem sokunknak ezt jelenti, az egyik legjobb dolog, ami az ország földrajzi adottságainak köszönhetően létezik. Nagyon szeretjük, mi is rendszeres élvezői vagyunk az egész családdal együtt. Úgy is mondhatjuk, hogy a szívünk csücske.

Északi- vagy inkább déli-part? Vagy van esetleg egy megszokott, jól bejáratott hely, ahova visszalátogattok?

Mióta a gyerekek nagyobbak és megtanultak úszni, már mindkét oldalon örömmel töltjük el az időnket. Igyekszünk mindig felfedezni egy újabb kis szeletét, de természetesen vannak helyek ahova vissza-vissza térünk, mint például Balatonlellére, vagy Tihanyba.

Idézzük meg a balatoni nyaralás hangulatát: Hekk vagy lángos? Fröccs vagy sör?

A hekk és lángosra is azt mondom, hogy „All In”. Mindkettőt válogatás nélkül. Nyaranta hétvégi programként a budapesti római partra is szívesen elmegyünk egy-egy jó hekkért.

A sör és fröccs kérdés már kevésbé tudok válaszolni, ugyanis 2009 óta egy korty alkoholt nem iszom. A „régi énem” amúgy nem kifejezetten volt sörös, szóval ez esetben a fröccsre szavaznék.

Hogy-hogy nem iszol ennyi éve?

Igazából egészség ügyi okokból, az éjszakázással azért mégis csak két végéről égetem a gyertyát, így inkább úgy voltam vele, hogy nem iszom. Emellett pedig nem is dohányzom, drogokhoz pedig végképp nem nyúlok.

Ezzel kapcsolatban sokszor dolgozom együtt a Szentendrei rendőrséggel is. Például én voltam az arca az ittas vezetés elleni kampányuknak és részt vettem egy drog ellenes rendezvényen is, amely a Tiszta Buli elnevezést kapta. Két gyermekes apaként fontos számomra, hogyan fognak gyermekeim szórakozni a jövőben.

Nagyon rossz sztereotípia, hogy aki elmegy egy buliba éjszaka, akkor annak feltétlenül innia és drogozni kell. Piszkosul tud zavarni, ha valaki az én zenei világomat, vagy bizonyos szórakozóhelyeket bekategorizál. Nem a buli függvénye, hogy az adott ember mit csinál, legyen szó akár a fővárosról, az ország keleti részéről, vagy a Balatonról.

Mit szól hozzá?

hozzászólás