Gasztro

Frissen fogott balatoni hekk

Sült hekk
Az ínycsiklandozó sült hekk. Fotó: venpres.hu

Találkozott már a csacsihallal, vagy még hétköznapibb nevén a szürke tőkehallal?  Nem? Biztos benne? És ha azt mondom, hogy hekk? Na, ugye! A halsütödék előszeretettel szoktak viccelődni, hogy most fogták a Balatonból a hekket, olyan friss. Na de valóban onnan való?

A hekk hiába tartozik a balatoni ételek legkedveltebbjei közé, aligha származhat a Balatonból. Mindenki kedvenc sült hala, valójában egy nagy rajokban úszó, tengeri ragadozóhal, amely kisebb halakkal táplálkozik.

A fejétől bűzlik a hekk?

A hekket csak nagyon kevesen látták már a fejével együtt. Magyarországra a hekk általában Argentínából és Chile-ből érkezik hatalmas tömbökbe fagyasztva, tehát mire ideér már rég „elvesztette a fejét”. Előfordul, hogy Norvégiából érkezik alapanyag, ennek azonban ízletesebb a húsa, így azt szinte vétek lenne rántott halnak, vagy esetleg halászlének elkészíteni, mert elvesztené sajátos ízét.

Hekk, a hal

Vége a fejetlenségnek, íme a hekk a fejével együtt. Fotó: flickr – Carlos Lorenzo

Így került a hekk a Balatonhoz

A balatoni hekk története még a ’70-es években kezdődött. Akkoriban egyre kevesebb valóban balatoni keszeget halásztak a tóból. Ebből következően pedig a keszeg ára az egekbe szökött. Majd az akkor kizárólagos importőr a Terimpex elkezdte behozni az országba ezt az új halfajtát. A hekk pedig nem csak, hogy olcsóbb volt, de nagyon egyszerű az elkészítése is.

Hirdetés

A sütödék pedig tapasztalva a keszeg árának növekedését, na meg a folyamatosan növekvő igényeket egyszerűen lecserélték a balatonit, a tengeri halra. Az egyre nagyobb tömegben érkező nyaralók pedig szinte észrevétlenül tudomásul vették, hogy most már a hekk a balatoni sült hal. Népszerűségét pedig a mai napi töretlenül őrzi.

Miért is ilyen népszerű?

Azért mert olcsóságán felül más jó tulajdonságai is vannak. Húsa jó minőségű, semleges ízű, jól átmosva nincs is halszaga. Megsütve húsa szép fehér színű és roppanós, könnyedén elválik a csontjától. Mivel leginkább feldolgozva érkezik hazánkba, szinte csak ki kell sütni, ezért az éttermeknek, sütödéknek és a kezdő háziasszonyoknak is remek alapanyag.

A balatoni hekk legendái

A szálkátlan hekk

Finom húsa megsülve valóban könnyedén leválik a csontjáról, azonban szálkátlannak aligha nevezhetjük a hekket. A hátán, általában a hátúszója környékén fordulhat elő főleg szálka, azonban ezeket is könnyedén eltávolíthatjuk. Valószínűleg a többi halhoz képest kevesebb szálkája miatt alakulhatott ki az „legenda”, hogy teljesen szálkátlan hal.

Mindenki a legjobban csinálja

Mindenki esküszik a saját titkos receptjére, amitől az ő hekkje a legjobb. Van, aki a paprikás bundára, van, aki a fokhagymásra, és olyan is van, aki a sima bundára esküszik. Van, ahol különleges fűszerezést kap a hal, van ahol inkább egyszerűbbet. Az, hogy melyik is a legjobb balatoni hekk, azt mindenki a saját ízlése szerint döntheti el. Az biztos, töretlen népszerűségének hála még sokáig válogathatunk a különböző, ínycsiklandó sült hekkek közül.

Mit szól hozzá?

hozzászólás