Kultúr Veszprém

Ilyen és ehhez hasonló római kori sírokat találtak a Balatontól alig 30 percre

Római kori sírok Inotánál
Számos fémből készült tárgy is felszínre került, ruhakapocs mellett bronzzal kombinált gyöngynyakláncok, gyűrűk és pénzérmék is gazdagítják a leletanyagot.

Római kori temetőt tártak fel Várpalota mellett, Inotánál, a sírhelyre a leletek tanúsága szerint több száz évig temetkeztek az előkelőségek – tájékoztatta az MTI-t az ásatást vezető régész.

Csirke Orsolya elmondta, hogy a tavaly feltárt halomsírok közelében sírhelyek kerültek felszínre, ahová az arisztokrácia tagjai és a hozzájuk tartozó háznép temetkezett a római kortól kezdődően.
A halmokkal egykorú, hamvasztásos rítusú sírok mellett egy-két generációval későbbi, ugyancsak hamvasztott temetkezésre utaló jelek is fellelhetőek – közölte Csirke Orsolya, hozzátéve, hogy a sírokban kerámiaedényeket – tálat, fazekat, korsót, poharat -, valamint a halottnak szánt útravalót tartalmazó edényt találtak.

Számos fémből készült tárgy is felszínre került, ruhakapocs mellett bronzzal kombinált gyöngynyakláncok, gyűrűk és pénzérmék is gazdagítják a leletanyagot – fejtette ki az ásatás vezetője.
Csirke Orsolya elmondta azt is, hogy a sírba temetett tárgyakat olykor faládába helyezték el, ennek nyomait ládavasalások és fogantyúk jelzik.

Hirdetés

A sírok körül sok esetben találtak kör vagy szögletes alakú árkokat, amelyek sírkertszerűen vették körül a temetkezési helyet – fogalmazott a régész.

Hozzátette:

Előkerült egy római korból származó épített emlék is, amelynek egyelőre ismeretlen a funkciója. Az igen mélyen alapozott, festett falú épület körüli falon belül található egy másik, hamvasztásos temetkezésre használt épület, valamint egy szabályos négyzet alaprajzú, pódiumszerű építmény is.

Az ásatás a régészet napja alkalmából, szombaton előzetes bejelentkezést követően megtekinthető – fűzte hozzá.

Mit szól hozzá?

hozzászólás