Közélet Siófok

Több mint 5 milliárdból épül szennyvíztisztító telep Siófokon

Szennyvíztisztító telep

A dél-balatoni szennyvízprojekt részeként új, korszerű, és a réginél nagyobb kapacitású szennyvíztisztító telep épül Siófokon 5,3 milliárd forintból, 95 százalékos uniós támogatással – mondta Hidvégi József (Fidesz-KDNP), a projektgazda önkormányzati társulás elnöke, a gesztor szerepet betöltő Fonyód polgármestere.

A siófoki agglomeráció szennyvíz-projektjének részeként Siófokon, Balatonföldváron, Zamárdiban és Balatonendréden csatornázzák azokat az utcákat, településrészeket, ahol eddig nem épült ki a hálózat.

Hidvégi József arról is beszámolt, hogy a Miniszterelnökség által korábban kockázatosnak ítélt dél-balatoni szennyvíz-projekt nagy része határidőre, ez év végéig biztonsággal megvalósulhat. Forráselvonástól nem kell tartani, mert annak a két, következő fejlesztési ciklusra áthúzódó beruházásnak a megvalósítását – a siófoki szennyvíztisztító telep iszapkezelő részének megépítését, valamint a somogytúri agglomeráció két településének csatornázását -, amely nem készül el ez év végére, időben sikerült különválasztani, és átütemezni.

Hirdetés

A dél-balatoni szennyvíz-projekt részeként Karádon is épül egy kisebb szennyvíztisztító telep, amelynek alapkövét a héten rakják le. Az új telepek térségében már korábban megkezdődött a csatornahálózatok kiépítése ott, ahol eddig hiányzott.

Ennek a szennyvízprojektnek a megvalósulása azért fontos, mert egybeesik a kormány uniós környezetvédelmi vállalásaival, valamint a Balaton-törvény elvárása és a Balaton vízvédelme is szükségessé teszi a fejlesztéseket – hangsúlyozta a társulás elnöke. Emlékeztetett arra is, hogy megfelelő csatornázottság, illetve szennyvíztisztító hiányában a kiemelt üdülőkörzetben van ahol évek óta nem adhattak ki új építési engedélyt, vagyis megtorpant a fejlődés.

Mit szól hozzá?

hozzászólás